poniedziałek, 13 marca 2017

Dziesiątego marca 2017, z panią Sandrą i panem Robertem udaliśmy się na zajęcia zawodoznawcze do wałbrzyskiego KFC.

     Dowiedzieliśmy się na czym polega praca na poszczególnych stanowiskach oraz usłyszeliśmy o ciekawostkach na temat restauracji, o których opowiadała nam Pani Marta – kierownik KFC w Wałbrzychu. 
- Pani Marta tak opowiadała, że poczuliśmy się jak pracownicy KFC - opowiadają trzecioklasiści - Naszą uwagę zwróciła, przede wszystkim, czystość jaka panuje wewnątrz lokalu. Zaskoczył nas fakt, że aktualnie kuchnię opiera się przede wszystkim na produktach świeżych.
     A, co najważniejsze, dowiedzieliśmy się na czym polega praca osób związanych z małą gastronomią: kucharza, kelnera, kasjera, menadżera restauracji, kierowcy i innych pracowników, nie związanych bezpośrednio z serwowaniem dań. 
- Stwierdziliśmy, że to bardzo dobra praca, również dla nas.  - mówią chłopcy - Można ją podjąć niemal bezpośrednio po ukończeniu szkoły. Pozwala jednocześnie pracować i kontynuować naukę. Pozwala też awansować i rozwijać się zawodowo.
- No, i przy okazji, było smacznie! - dodają – to ważne, bo jak człowiek nawącha się tych wszystkich pachnących dań, to się robi głodny jak wilk. Każdy mógł sobie zamówić do zjedzenia coś, co lubi najbardziej. Otrzymaliśmy również fajne, football'owe koszulki i czapeczki. 
Zaraz po powrocie do ośrodka je założyliśmy i do zdjęć pozowaliśmy - co łatwo zauważyć w galerii zdjęć. 
- Koszulki przydadzą się wkrótce, pojedziemy w nich na turniej piłki nożnej. Ale było super! Chętnie tam jeszcze wrócimy. Możliwe, że do pracy.
     Za miłe przyjęcie, poświęcony czas, wszystkie niespodzianki i solidną porcję wiedzy, całemu zespołowi pracowników KFC w Wałbrzychu składamy najserdeczniejsze podziękowania! 
 txt&foto: SaDr, red. StArt